Menu

BMW genom tiderna

BMW, eller Bayerische Motoren Werke AG, är en tysk motorcykel- och biltillverkare som också äger Rolls-Royce. År 1922 skapade BMW den biltyp som anses vara dagens BMW. De började även under tidigt 1920-tal att tillverka motorcyklar. Under 1970-talet fick BMW framgångar och lanserade sin 5-serie, för att därefter lansera 3-serien, 6-serien och till slut 7-serien. Nu började BMW även att satsa på att sälja sina bilar på export och det lyckades bra. De blev fort populära i många länder, men någon familjebil var det inte, eftersom BMW kostade lite extra att äga.

Kännetecken på BMW

Designen på kylaren kallas njurgrill, är från 1930-talet BMW modell 303, och är ett kännetecken för deras personbilar. BMW:s logotype föreställer en propeller som är i rörelse och färgerna är i blått och vitt, som är de Bayerska färgerna.

På varje sida om grillen fanns i de äldre modellerna två separata strålkastare som var runda. De nyare modellerna har även det som kallas ”Angeleyes” – två runda ringar som sitter på strålkastarna. De lyser på så sätt även upp runt strålkastarna och ger bättre ljus. Under en längre tid byggde BMW i stort sett bara bilar med bakhjulsdrift eller med fyrhjulsdrift. Men i dag bygger de även framhjulsdrivna bilar. Exempel på bilar är de i 2-serien (som även går att fås med fyrhjulsdrift) och Mini.

BMW fortsatte under 1980-talet en positiv utveckling genom att lansera nya modeller. Några av de nya, stora och även populära modellerna blev Touring-vagnarna som kom i 3- och 5-serien. Under den här tiden var det populärt med dieselmotorer och BMW satsade på både fyrhjulsdrift och dieselmotorer. När det fanns flera olika modeller av BMW väcktes ett intresse för ”vanliga” människor att köpa en BMW.

BMW:s internationella genombrott som började under 1970-talet fortsatte även under 1990-talet. Då öppnade BMW fabriker i både Eisenach och i USA. År 1994 tillverkades fler BMW än deras konkurrent Mercedes och rättigheterna till Rolls-Royce köpte BMW 1988. I dag har BMW hög kvalitet och status, men de kostar även mer än flera andra bilmärken. Å andra sidan är bilens prestanda hög och 2004 såldes över en miljon BMW-bilar. I och med att BMW växer finns numera tillverkning i både Kina och Ryssland.

Sverige och BMW

I Sverige var BMW under väldigt lång tid en ovanlig bil. Efter andra världskrigets första decennier försökte ”Förenade Bil” i Malmö etablera BMW, men lyckades inte särskilt bra. Som sagt var det under 1970-talet som man kunde se fler BMW-bilar på våra svenska vägar. Med tiden har märket blivit mer populärt även i Sverige, och om du jobbar på ett bemanningsbolag kanske du får köra en BMW. Priserna ligger i dag inte högre än vad en Volvo eller andra bilmärken som har stor prestanda har. Det finns nu flera olika modeller att välja emellan, allt från mindre bilar till stora SUV.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram