Menu

Bilens årliga service

För att en bil ska fungera som den ska krävs regelbundet underhåll. Vissa saker i bilen måste underhållas mer ofta än andra – det är till exempel bra att då och då byta filter och olja i motorn, något de flesta klarar av att göra själva. Ungefär en gång om året måste dock bilen genomgå en lite mer omfattande service för att den ska må så bra som möjligt. Dessutom kräver vissa bilförsäkringar och garantier från tillverkaren att bilen servas en gång om året för att de ska gälla. Vid en sådan service byts också luftfilter, oljefilter och olja ut, men förutom det utförs även en rad andra kontroller, till exempel huruvida glykolen behöver bytas ut eller inte, om bromsvätskan håller ett år till och om vattenfiltret behöver bytas ut (om man har en diesel).mechanic-346257_960_720

Man ska dock inte blint följa regeln om att service en gång om året gäller – man måste också se på faktorer som hur långt bilen har gått. Om man inte kör särskilt mycket med sin bil räcker den årliga servicen som hållpunkt för att bilen ska hållas i gott skick. Kör man däremot långt och ofta med sin bil, kommer man sannolikt upp i en ganska lång körsträcka under en betydligt kortare period än ett år. Då kan det vara bra att istället titta på de rekommendationer som tillverkaren av bilen ger gällande milservice, det vill säga vilken service på bilen som bör utföras efter en viss körsträcka.

Det finns också vissa skador på bilen som inte går att förebygga, oavsett hur ofta man kör in den på service, nämligen stenskott. Stenskott uppstår då grus eller småsten fastnar i däcken på en bil, och sedan lossnar och flyger iväg in i vindrutan på bilen bakom. Om stenskotten inte repareras kan de leda till långa sprickor längs med hela vindrutan, vilket är särskilt vanligt om vintern då temperaturväxlingar mellan kallt och varmt gör att vindrutan rör på sig. Om du behöver hjälp med att reparera din vindruta, men inte har möjlighet att köra iväg din bil på reparation, ska du kontakta Mobilglas. De kan nämligen komma till dig istället, och reparera stenskottet på plats. Du kan läsa mer på http://www.mobilglas.se.

Kostnaderna för den årliga servicen kan bli höga, särskilt eftersom många tillverkares garantier kräver att servicen utförs i en av deras märkesverkstäder. Om man utför en årlig service kan kostnaden utan problem bli 30 000 kronor per 10 000 körda mil. För bilägare gäller det därför att göra en avvägning, och överväga om de hellre har en garanti som gäller, eller om de hellre hoppar över att göra den årliga servicen, och sparar pengarna för att lägga dem på eventuella reparationer som kan behövas.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram