Menu

Bilmässor

Många människor runt om i världen är intresserade av att titta på nya bilar. Det kan man se på det stora antal bilmässor och andra utställningsaktiviteter som anordnas varje år. Dessa stora events besöks av miljontals nyfikna människor och de får oftast även ett stort utrymme i media. För biltillverkarna är detta viktiga tillfällen att lansera nya modeller och stämma av hur marknaden, det vill säga kunderna, reagerar på deras olika konceptbilar som presenteras på de lite mer futuristiskt inriktade mässorna. Med konceptbilarna presenterar biltillverkarna olika tankespår, innovationer eller drömmar som i en framtid kan komma ut på våra vägar.

Bilmässorna är dessutom, som alla mässor, en stor handelsplats. Här görs varje år hundratals affärer upp i mångmiljonklassen. Funderar du själv på att köpa eller sälja en bil kan du kanske besöka någon av de lokala bilmässorna, eller värdera bilen på olika värderingssajter. På de olika bilmässorna i världen presenteras de nya modellerna, men de kan bara presenteras för första gången på ett ställe. Alltså blir det viktigt för de olika bilföretagen att välja rätt mässa att först visa upp sina nya dyrgripar på. Därav följer helt naturligt att de viktigaste bilmässorna hålls i de länder som har de kraftfullaste biltillverkarna, Japan, Tyskland, USA och Frankrike. Tack vare detta har även bilmässan i Genève i det lilla landet Schweiz blivit en viktig arena att visa upp sig på. Schweiz har ingen egen bilindustri och i Genève kan alltså många av de mindre biltillverkarnationerna välja att visa upp sina alster för en bredare publik för första gången. Genèvemässan hålls varje år.

De största och mest erfarna biltillverkarna vet dock numera hur de ska portionera ut sina godbitar på olika mässor för att hålla intresset hos publiken uppe mellan kvartalsrapporterna. En av de viktigaste bilmässorna är den i Tokyo som hålls vartannat år. Denna mässa får räknas som den mest futuristiska. Här presenteras nästan fler konceptbilar än rena produktionsmodeller. Japan är ett väldigt framstegsvänligt land och befolkningen är mycket teknikintresserad, konceptbilarna på Tokyomässan blir snabbt en snackis. Nya tekniska lösningar gällande allt från drivmedel och säkerhet till ”internet of things” lanseras på Tokyomässan.

Den största och en av de viktigare bilmässorna är den i Frankfurt. Tyskland kan sägas vara bilismens födelseland och fortfarande är flera av de större biltillverkarna tyska. Det är i Frankfurt som till exempel Volkswagen, Mercedes och BMW visar upp sina drömmar om framtiden. Även om bilen ”uppfanns” i Tyskland är bilismens sanna hemland så klart USA. I USA finns det ett par viktiga bilmässor av vilka North American International Auto Show i bilmetropolen Detroit fortfarande är den viktigaste. Utmanaren Chicago Auto Show vinner dock mark för varje mässa och har numer fler besökare än Detroit. Bilindustrins folk anser dock fortfarande att Detroit är viktigare för deras vidkommande.

I Frankrike finns en livskraftig bilindustri samt världens äldsta bilmässa. Paris Motor Show är ytterligare en av de mässor som hålls vartannat år. Parismässan visar alltid mängder av intressanta konceptbilar och produktionsmodeller från alla världens ledande biltillverkare. Förutom de ovan nämnda bilmässorna finns det många andra mässor runt om i världen varje år, säkert en nära dig.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram