Menu

Den första bilen

En egen bil och ett eget körkort innebär en stor frihet. Men det där med att skaffa körkort och att köpa en bil är stort. Här får du veta mer om det.

Skaffa körkort

För att få köra bil behöver man ett körkort. Processen för att ta det är stor. Man behöver gå en handledarkurs tillsammans med sin körlärare om man vill övningsköra privat. Man behöver också ett körkortstillstånd. Det behövs även om man vill köra via en trafikskola. Förutom att övningsköra måste man också läsa teori. Först när man klarat uppkörning och teoriprov får man sitt körkort.

Utgifter förknippade med bilen

När det gäller bilägande finns det en hel del utgifter man måste tänka på. Bilskatt ska betalas en gång per år. Du måste ha en bilförsäkring och den ska betalas varje månad. Kanske behöver du hyra ett garage eller en parkeringsplats? Bilen ska också besiktigas och repareras vid behov. Det blir en hel del pengar att lägga ut. Om du vill åka någonstans med bilen måste den också ha drivmedel. Det kostar också pengar. Ju mer du kör, desto dyrare blir det.

Välja rätt första bil

Om man aldrig ägt en bil innan kan det vara svårt att välja sin första bil. Det är smart att läsa på lite innan köpet, och ta gärna med någon som är duktig på bilar för att få lite extra hjälp. Tänk också på att inte köpa en alltför dyr bil. Det kan bli svårt att betala av den i längden.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram